Black Angus Aberdeen

Een bekende naam, maar wat is de Black Angus precies?

Je ziet en hoort het waarschijnlijk vaak ‘’Black Angus vlees’’. Dit is niet een speciaal soort vlees, maar het is een bepaald runderras met vlees van een uitzonderlijke kwaliteit. Het ras heeft de benaming Aberdeen Angus. Omdat de meeste Angus runderen zwart zijn, worden deze Black Angus genoemd. De runderen kunnen ook rood van kleur zijn.

Oorsprong

De Aberdeen Angus haalt zijn oorsprong uit het oosten van Schotland. In de 19de eeuw werd Hugh Watson erkend als de fokker van dit ras, omdat hij een zeer belangrijke rol heeft gespeeld bij het selecteren van de hoogste kwaliteit dieren voor zijn kudde. Hugh Watson stond erom bekend dat hij vee verzamelde en zorgde voor een kudde met een heel goed karakter en hoge kwaliteit. Enkele opmerkelijke dieren uit zijn kudde zijn Old Jock en Old Granny. Een meerderheid van de Aberdeen Angus runderen die tegenwoordig leven zijn afstammelingen van Old Jock of Old Granny.

Het succes van deze runderen werd al snel overgenomen in de Verenigde Staten en daarna ook in andere landen. Tegenwoordig worden de Black Angus runderen in veel landen gefokt, waaronder Australië, Verenigde Staten, Zuid-Amerika en uiteraard nog altijd in Schotland.

 

Kenmerken

De Aberdeen (Black) Angus runderen zijn forse, stevige dieren en staan bekend om hun gemoedelijke, rustige en sociale karakter. De huid is meestal zwart, maar kan ook rood van kleur zijn. Behalve de kleur is er verder geen genetisch verschil. Een ander duidelijk kenmerk is dat deze runderen geen hoorns hebben. Ook hebben zij weinig voedsel nodig en kunnen opgroeien op schrale gronden. Hierdoor nemen zij snel in massa toe wanneer zij worden vetgemest met krachtvoer.

 

Het vlees

Het vlees van de Black Angus runderen is van een hoge kwaliteit. De dieren worden graangevoerd, wat bijdraagt aan de zeer mooie marmering. Deze fijne vetlijntjes door het vlees zorgen voor een heerlijke malsheid en smaak. De dieren leven in ruime gebieden waar zij vrij rondlopen en vrij grazen. Daarnaast worden zij bijgevoerd met de juiste voeding. Het leven van de Black Angus runderen zijn ook een zeer belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van het vlees.

 

Wij werken met Black Angus vlees uit Australië, Amerika en Schotland. Heeft u interesse in het Black Angus vlees? Neem contact met ons op.