Dubbeldoel Koe

Wij werken nu ook met vlees van dubbeldoelkoeien! Wat houdt dit in?

Wanneer melkkoeien niet meer geschikt zijn om melk te produceren, worden zij gewoon naar de slacht gebracht. Ook als een boer volgens het mestbeleid het aantal koeien moet verlagen worden deze gewoon geslacht. Maar er zijn genoeg melkkoeien die ook kwaliteit rundvlees kunnen leveren! Dubbeldoel koeien zijn zowel voor de melk- als voor vleesproductie geschikt. Deze gezonde koeien krijgen als het ware een goed ‘’tweede leven’’ door ze af te mesten als dubbeldoel koe.

 

Leven van een dubbeldoel koe

De koeien leven in de weide en hebben veel vrijheid. In de winter hebben zij een ruime, warme stal en zij worden het hele jaar elke dag gemolken. Na een paar jaar te leven als melkkoe worden zij nog even flink verwend met lekker voer en rust om genoeg vlees op de botten te krijgen. Na een aantal maanden tot een jaar worden zij dan geslacht.

 

Vlees

Dubbeldoel koeien leveren heerlijk mals en gemarmerd vlees. De koeien hebben veel buiten gelopen en eten voeding direct uit de natuur. Wanneer de koe niet meer voldoende melk produceert en hier geen energie in steekt, werken zij meer aan de productie van vlees en vet. Tijdens het afmesten krijgen de koeien een speciaal voedingsdieet en worden het uiteindelijk mooie volle vlees runderen!

 

Milieu

Ook voor het milieu is het vlees van de dubbeldoel koe een duurzamere keuze. Door de korte afmest periode komen er minder broeikasgassen vrij, zoals CO-2 doordat koeien minder lang speciale voedsel krijgen en vooral natuurlijk voer eten in de wei.

Ook de uitstoot van methaan en lachgas wordt beperkt. De runderen produceren methaan bij het verteren van het voedsel en lachgas komt uit grond dat is bemest met dierlijke mest. Dit wordt simpelweg beperkt doordat de koeien minder lang leven. Een melkkoe kan zo 10 tot 15 jaar leven terwijl de dubbeldoel koe op een leeftijd rond de 5 tot 7 jaar wordt geslacht.

 

Ons dubbeldoel vlees

Wij werken met alle rund vleesdelen van prachtige dubbeldoel rassen zoals de M.R.I.J. en de Simmenthaler. Door voor een dubbeldoel koe te kiezen neem je een klein stapje richting de duurzaamheid, en dat zonder er meer voor te hoeven betalen!

* Onze producten hebben de beste prijs/kwaliteit verhouding