In deze blog schrijven we over ons bezoek aan een boer in Schotland. In de zomer van 2019 zijn Kim van Hees en haar vriend in Schotland geweest om een bezoek te brengen aan de boer en zijn koeien. Hier hebben zij kunnen zien hoe de dieren leven en opgroeien. Kim vertelt over deze ervaring en wat zij hier hebben gezien.

 

Denk je aan Schotland dan denk je waarschijnlijk aan de prachtige, uitgestrekte, ruige natuur. En niks is minder waar dan dat! Wat is Schotland toch een prachtig land. Hoge bergen, heuvels, rivieren en meren, je vindt het er allemaal. Kilometers ver en uren lang reden we door de natuur, zonder ook maar iets van bewoond gebied tegen te komen. Het mooiste aan Schotland vonden wij de ruige Hooglanden. In het noorden zorgen de hoogste bergen, watervallen, grote meren en groene valleien voor adembenemende uitzichten.


We kunnen wel zeggen dat Schotland zeer fijne leefomstandigheden biedt voor dieren. En dat hebben we met eigen ogen gezien! Op onze route van Edinburgh naar Inverness hebben we een stop gemaakt in Perth. Hier hebben we een van de boeren bezocht waar vlees koeien worden gehouden en waar ook ons Scotch Beef vandaan komt. Naar de boerderij werden we begeleid door James, manager van een grote export slachterij en uitsnijderij. Hier werden we hartelijk ontvangen door de boer. Hij vertelde ons veel over de koeien en het leven op de boerderij. De rondleiding begon bij de stallen. Ruime stallen waar de koeien fijn bij elkaar leefden. Er lag veel hooi en voer, waaronder bergen aardappelen en granen. Het viel ons direct op hoe nieuwsgierig de koeien zijn. Bij binnenkomst kwamen ze geïnteresseerd naar het hek toe en nieuwsgierige blikken keken ons aan.

Met de auto reden we naar het weiland waar de rest van de koeien liepen. En wat was dit ontzettend groot! Te groot om lopend te bekijken en dus reden we met de auto het weiland op richting de kudde. Weer werd duidelijk hoe nieuwsgierig deze koeien zijn. Van alle kanten kwamen de koeien op ons af lopen. Allerlei rassen lopen er rond, waaronder de mooie Black Angus koeien. Het meest indrukwekkend was toch wel de Black Angus stier. Van dichtbij was dit een ontzettend groot beest met een intimiderende blik. Op een afstand bleef hij ons goed in de gaten houden. Gelukkig maar, want hier durfden wij niet dichterbij te komen. Alleen de boer mocht deze prachtige stier aaien. Tussen alle koeien was dit de enige stier en al 10 jaar bevrucht hij de koeien van deze boer.

Na de rondleiding op de boerderij reden we met James terug naar het bedrijf voor een rondleiding door de productie. Hier hebben we gezien hoe de koeien worden geslacht en uitgebeend en hoe het vlees wordt gesneden tot hoe wij het binnen krijgen. De rest van de dag moest ik dit echt even laten bezinken, want dit was de eerste keer dat ik het slachtproces heb gezien.. Na deze rondleiding hebben wij onze reis weer voortgezet richting het noorden en de eerste uren in de auto hebben we alle nieuwe informatie kunnen nabespreken.

Het was een ontzettend interessante en leerzame ervaring om het proces van vlees van begin tot eind met eigen ogen te zien!